Logo mama1 7 final banner

 

Follow us

*** MOMENTEEL HANTEREN WE EEN KLANTENSTOP WEGENS EEN OVERVOLLE AGENDA ***

Tarieven  

   

Contact  

   

Afspraak maken?

Wellness Pedicure Joly
Schoolstraat 2
6351 EJ  Bocholtz

Tel: 06-27282847
E-mail:
info@pedicurejoly.nlOpeningstijden:

Ma:

9:00 - 16:00 uur

Di:

9:00 - 16:00 uur

Wo:

9:00 - 16:00 uur

Do:

9:00 - 16:00 uur

Vrij:

9:00 - 16:00 uur

   

Veel voorkomende voetproblemen

Ingroeiende teennagels (Unguis incarnatus)

Klacht
Een ingegroeide nagel zorgt voor
behoorlijk wat ellende. Staan en lopen op gewone schoenen lukt haast niet meer van de pijn. Vooral als je teen ook flink gaat ontsteken.
Oorzaak ingegroeide teennagel
Soms
loopt je teennagel een klap of een stoot op. Dat veroorzaakt een wondje en kan het begin zijn van een ontsteking. Zolang de nagel in de nagelwal groeit, gaat de ontsteking niet over. Belangrijkste oorzaak is te strak of te smal schoeisel en het verkeerd afknippen van je teennagels. Een ingegroeide nagel kan ook te maken hebben met je nagelvorm. Bolle teennagels hebben door hun kromming meer kans op ingroeien. Zweetvoeten verhogen de kans op ingroei doordat bacteriën de nagelwal week maken.
Wat zijn de gevolgen?
Ingegroeide
teennagels zijn pijnlijk en gaan niet vanzelf over. Meestal heb je een ingegroeide nagel aan beide kanten van de grote teen. Maar het kan bij alle nagels voorkomen. Het begint met druk in de nagelplooi. Vaak groeit als reactie herstelweefsel aan, ook wel wild vlees genoemd. Rondom de nagel wordt het dan
rood en pijnlijk en in de nagelplooi ontstaat eeltvorming. Deze fase wordt ook wel pseudo-ingegroeide nagel genoemd. Slecht passend schoeisel drukt de nagel steeds dieper in het nagelbed en verwondt het omliggende weefsel en de nagelriem. Als de nagelrand de huid binnendringt, heb je al gauw een ontsteking te pakken. Een ingegroeide teennagel kan hardnekkig zijn. Ook nadat de nagel is hersteld, blijft regelmatig controleren belangrijk.
Wat kun je doen aan een ingegroeide teennagel?
Ingegroeide teennagels zijn geen pretje.
Hoe eerder je het aanpakt, hoe beter. Een onverzorgd wondje bij de nagel kan zo een infectie opleveren. Neem de tijd voor goede voetverzorging. Bij een matige ontsteking wordt het nageldeel verwijderd. Hierna verdwijnt de ontsteking meestal snel. Wacht niet te lang bij een ernstige ontsteking maar zoek contact met de huisarts of voetspecialist.

Tips

 • Je kunt ingegroeide nagels voorkomen door ze altijd recht en niet te kort af te knippen;
 • Draag schoenen die goed passen om de druk op de voorvoet en vooral op je tenen te verminderen;
 • Laat je voeten verzorgen door een erkende pedicure of podotherapeut;
 • Een op maat gemaakte nagelbeugel door podotherapeut of pedicure kan verlichting geven of preventief werken.

Kloven

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch was geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen.

Je kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen:
 • 1x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!);
 • Iedere avond uw voeten insmeren met een vocht inbrengende crème;
 • Bij een beginnende kloof zo snel mogelijk laten behandelen. Voorkom onnodige pijn!
 

Likdoorns / eksteroog (Clavus)

Klacht
Heb je een hard en branderig plekje bovenop je
teen? Alle kans dat het een likdoorn is. Likdoorns zijn heel gevoelig bij aanraking. Ze steken behoorlijk bij lopen en sporten.
Oorzaak likdoorn
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd,
is een naar binnen groeiende eeltpit. Ze komen voor op de voetzool of op jetenen en ze doen behoorlijk pijn.
Belangrijkste oorzaak zijn knellende schoenen
en te veel druk. Maar het kan ook komen door een verkeerde stand van de voet of door overgewicht.
Er zijn twee varianten, zachte en harde likdoorns. Meest
voorkomend zijn de harde likdoorns bovenop je tenen. De weke variant is een open wondje met een zachte kern. Vaak het resultaat van een botafwijking of het gevolg van transpiratievocht dat niet kan verdampen. Je ziet ze meestal tussen de vierde en vijfde teen.
Wat zijn de gevolgen?
Je
schoen knelt. De druk op de tenen in je schoen irriteert de huid. Om het weefsel te beschermen zorgt het lichaam voor een extra laagje eelt. Hoe langer de belasting duurt, hoe harder de eeltkern drukt op de zenuw. Of op het bot van de teen. Zo ontstaan de kegelvormige huidverdikkingen, meestal ringvormig met een klein hard pitje dat steeds dieper naar binnen wordt geduwd. Lopen wordt pijnlijk. Bij een constante druk of irritatie kan een likdoorn zelfs gaan ontsteken.
Wat kun je doen?
Likdoorns
zijn verdikte eeltplekken. En omdat eelt ontstaat door wrijving en druk zal een behandeling dus helemaal gericht zijn op het wegnemen ervan. Begin met het
vervangen van knellende schoenen door nieuwe, comfortabele exemplaren. Likdoorns kunnen hardnekkig zijn. Verdwijnt de pijn niet ondanks de juiste behandeling en goed zittend schoeisel? Dan is het beter om een voetspecialist te raadplegen.
Tips
 • Speciale steunzolen voorkomen vaak veel problemen;
 • Draag geen smalle schoenen en niet te hoge hakken;
 • Denk vooral aan voldoende ruimte voor je tenen als je nieuwe schoenen koopt.
 

Voeteczeem

Klacht
Je voetzool is rood en bedekt met korstjes en schilferingen. Jeukende bultjes en blaren op je voeten houden je 's nachts uit je slaap. Mogelijk heb je een contactallergie door je schoenen en dat kan behoorlijk hardnekkig zijn.
Oorzaak voeteczeem
Voeteczeem is een allergische ontstekingsreactie. Contactallergie is de veroorzaker. Bij een allergie komt een heftige reactie van het afweersysteem op gang tegen stoffen waar we eigenlijk ongevoelig voor horen te zijn. De bron kan heel verschillend zijn. Wie bijvoorbeeld een contactallergie heeft voor chroom, zal eczeem aan de voeten krijgen bij het dragen van leren schoenen. Tijdens het leerlooien worden namelijk chroomzouten gebruikt. Ook kunnen bepaalde lijmsoorten, rubber en plastic, harsen of kleurstoffen een allergische reactie veroorzaken. Met een allergieonderzoek wordt de oorzaak opgespoord. Allergisch contacteczeem is niet erfelijk en niet besmettelijk.
Wat zijn de gevolgen?
Allergie aan de voeten komt veel voor. Je hebt jeuk aan de voet. De huid is rood en je voet is bedekt met blaasjes, korstjes en ontstekingen. Soms gaan de blaasjes lekken. Het wordt dan nattend eczeem genoemd. Daarna drogen ze op en wordt de huid schilferig, droog en stug. Later wordt de huid dikker en ontstaan er vaak kloven. Slecht ventilerend schoeisel en sokken van synthetisch materiaal verergeren eczeem aan de voeten.
Wat kun je doen tegen voeteczeem?
Nikkel is de meest voorkomende vorm van contactallergie. Heb je last van een allergie op nikkel, dan kun je beter geen schoenen dragen met nikkelen ringen en gespen.
Contactallergie voor stoffen in schoenen gaat niet meer over. Eczeem verdwijnt pas echt wanneer de oorzaak wordt weggenomen. Bijvoorbeeld wanneer je voortaan
allergeenvrije schoenen gaat dragen. Dus schoenen die geen stoffen bevatten waar je allergisch voor bent. Hoe allergeenvrij een schoen moet zijn, hangt af van de aard en ernst van de allergie. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd de huisarts.
Tip
Eczeem kan enorm jeuken. Krabben maakt het alleen maar erger. Hoe meer je krabt, hoe meer het gaat ontsteken, hoe erger het voeteczeem reageert met opnieuw hevige jeuk
 

Voetschimmel (Tinea Pedis)

Klacht
Heb je last van jeuk tussen je tenen? Zitten er gebarsten plekjes en kloofjes? Alle kans dat het gaat om voetschimmel.
Niet gevaarlijk maar wel lastig. Voetschimmel is over het algemeen goed te behandelen en ook te voorkomen.
Oorzaak voetschimmel
Onze voeten zijn goed voorzien van zweetklieren. Een beschadigde of weke huid is meer vatbaar voor schimmelsporen. Daarom zijn warme, vochtige schoenen een
ideale broedplaats voor schimmels. Een vorm van voetschimmel komt voor bij de teennagels. De nagel verkleurt, wordt dik en broos en kan zomaar loslaten - beter bekend onder de naam kalknagel. Voetschimmel komt vaker voor bij mensen met diabetes of slagadervernauwing. Soms is een verminderde weerstand van de huid de oorzaak. Of een verstoorde zuurgraad wanneer je te veel zeep gebruikt bij het voeten wassen.
Wat zijn de gevolgen?
Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam is verwarrend en niet juist. Een schimmelinfectie is geen eczeem. Voetschimmel is besmettelijk. Schimmels tasten de hoornlaag aan waardoor de huid gaat loslaten. Dat zie je aan schilferende plekjes en kloven tussen je tenen. Er komen blaasjes waar
helder vocht uitkomt. Het jeukt en ruikt vaak onaangenaam. Overal waar mensen op blote voeten lopen, zijn schimmels aanwezig en kun je besmet raken. Een gezonde huid heeft een natuurlijke bescherming tegen voetschimmel. Ook als die huid zacht wordt in een vochtige omgeving. Voetschimmel kan op zich geen kwaad. Het is wel een hardnekkige infectie die niet vanzelf over gaat.
Wat kun je doen tegen voetschimmel?
Voetschimmel is goed te behandelen maar je
moet wel geduld hebben. Wacht niet af als je een schimmelinfectie hebt ontdekt. Ga zorgvuldig te werk met antischimmelmiddelen, hoe eerder hoe beter. Zo voorkom je dat de infectie zich uitbreidt naar andere delen van de voet. Geen verbetering na een week? Ga naar de huisarts voor advies over eventueel gebruik van medicijnen of antibiotica bij uitbreiding van de infectie.
Tips
 • Voorkom voetschimmel door dagelijks je voeten te wassen;
 • Droog je voeten goed af;
 • Was je voeten liefst zonder zeep;
 • Draag altijd schone, liefst katoenen sokken;
 • Wissel vaak van schoenen;
 • Loop niet op blote voeten in zwembaden, sportzalen en doucheruimtes.
 

 Logo mama1 7 final lotus

 

   

  Lidnummer: 313245

DePedicureProvoetLogo mama1 7 final

   

We hebben 6 gasten en geen leden online

© Copyright Wellness Pedicure Joly (2018)